Bokserien om detektiv Alma

Allt började med böckerna om Alma, kapitelböckerna för barn 6 till 9 år. Böckerna är tänkta som roliga och spännande detektivböcker för alla barn, men kan också läsas av barn och vuxna som vill få ett inifrånperspektiv och ett barnperspektiv på hur det är att vara flicka och leva med autism och ADHD (NPF). ALMA står just för Att Leva Med Autism och ADHD. Eller som Alma själv säger, Alma med två A, som i autism och ADHD. Tanken med böckerna är flera, exempelvis att lyfta flickor som huvudpersoner i barnböcker, som spännande karaktärer, exempelvis att vara detektiv. Men också att fokusera på barn med funktionsnedsättning i barnlitteratur samt att visa på svårigheter, styrkor och strategier som specifikt flickor med NPF har. Karaktären Alma skapades i dialog med kvinnor, flickor och föräldrar till flickor med NPF. Deras kunskap och erfarenheter om de specifika utmaningar de möter i relation till sin omgivning har jag plockat upp och skildrar i böckerna. Ett par exempel är att flickorna backar undan utan att fråga när de inte förstår sociala koder samt hur det kan kännas i huvudet när det är för mycket ljud omkring, “som att kräkas, fast inne i huvudet”.
Bokserien om detektiv Alma image

Almamodellen, en social innovation

Vad är sociala innovationer? Enligt EU kommissionen definieras en det som “nya idéer som möter samhällsbehov, skapar sociala relationer och formar nya samarbeten. Dessa innovationer kan vara produkter, tjänster eller modeller som möter ouppfyllda behov mer effektivt.” År 2018, samma år som första Alma-boken kom ut, fick jag möjlighet att delta i Social Impact lab (SoIL) på Örebro universitet. Under min tid i SoIL skapade jag den sociala innovationen Almamodellen, som står för utbildning och kreativ verkstad i för att förbättra tillvaron för flickor med NPF. Jag vänder mig särskilt till förskolor och skolor och syftet är att sprida ett inifrånperspektiv och ett barnperspektiv med böckerna om Alma som grund, kunskap om tydliggörande pedagogik och forskning kring målgruppen. Personalgruppen får sedan tillsammans resonera och skapa en miljö som fungerar för barnen. Målet är tidig upptäckt och ökad välbefinnande för flickorna. Vi vet att de upptäcks sent i livet och att pojkarna i högre grad får insatser. I maj 2019 var Almamodellen - utveckling för en inkluderande skola, ett av flera projekt som innovationsmyndigheten Vinnova valde att satsa på i sin utlysning Att utveckla och testa en social innovation. Efter det har flera skolor och förskolor fått utbildning genom Almamodellen. Ett exempel är från år 2022, då specialpedagoger i två kommuner i Örebro län valde att göra en särskild satsning på flickorna.. Samtliga förskolor i de båda kommunerna deltog i utbildning och handledning och då myntades begreppet Almaögon, dvs tidig upptäck för att kunna förstå och ge stöd.

Dataspelet Almaspelet

Tillsammans med forskare på socialt arbete på Örebro universitet och Högskolan i Skövde samt spelutvecklare, planerar vi att skapa och designa ett dataspel som riktar sig till flickor med autism och ADHD (NPF). Dataspelet, designat som ett Serious Game, fokuserar på samspelet mellan flickan och personer i hennes närhet samt att utforska flickans utmaningar i sociala situationer. Läs mer om forskningen nedan.

Teater Alma och papegojmysteriet

Barnföreställningen Alma och papegojmysteriet hade urpremiär i Västerås i oktober 2019. Det är teatergruppen Awake Projects som skapat pjäsen fritt från den första boken i serien om detektiv Alma. Pjäsen har spelats runt om i Västmanlands län och även i Örebro.
Teater Alma och papegojmysteriet image 1Teater Alma och papegojmysteriet image 2